HOME

Tuesday, October 13, 2009

LAWATAN KE PADANG INDONESIA 9-11 Oktober 2009



Saya bersama ahli lawatan berlepas dari lapangan terbang Lcct berlepas ke Padang Indonesia pada pukul 7.30 pagi (waktu malaysia)



gambar di Lapangan Terbang Minang Kabau Padang Indonesia


Penerbangan mengambil masa selama 1 jam untuk tiba di lapangan terbang Minang Kabau Padang Indonesia. Kami Tiba pada pukul 8.30 pagi waktu malaysia. waktu indonesia pukul 7.30 pagi. waktu di sana lewat 1 jam dari waktu malaysia

setibanya di sana kami terus di bawa ke tempa terjadinya gempa di Pariaman, Padang.


gambar bangunan yang turut terjejas akibat gempa bumi


ini adalah gambar hotel ambacang yang melibatkan ramai yang terkorban akibat runtuhan bangunan


deretan kedai cina town Pariaman hampir 100% musnah


gambar kedai yang musnah teruk





Selesai melawat tempat-tempat tersebut kami bertolak ke Bukit Tinggi, Padang Indonesia pada pukul 10.30 pagi ke sana (waktu malaysia)

dalam perjalanan menuju ke bukit tinggi kami sempat singgah di Lembah anai air mancur ( air terjun Lembah anai)

isteri sempat bergambar berlatarkan air terjun


saya turut tidak melepaskan peluang bergambar bersama isteri di Air Terjun Lembah Anai


kami bergambar di pintu masuk Air Mancur Lembah Anai yang sangat terkenal di sini







suasana di tepi pantai di Padang



setelah hampir dua jam perjalanan ke Bukit Tinggi Kami berhenti makan Tengah hari di padang panjang.


di hadapan restaurant Pak Datuk



Ayahanda Tuan Hj Mahayudin Sedang Menunggu menu Masakan Padang


inilah lah dia menu nasi padang buat kali pertamanya kami merasa masakan padang

banyak juga lauk yang disediakan hingga tak tau yang mana satu yang mahu dimakan.
tapi saya makan ayam goreng rempah je yang rasanya tersangkut kat selera saya mmm..



mane ni tak sampai-sampai lagi... diorang tengah tunggu nasi tak sampai lagi rupenya.


selepas selesai makan tengah hari kami terus dibawa ke Rumah Gadang Minang Kabau.


Saya bersama Ajk Jkkk Kg Damak Sempat Bergambar Dihadapan Rumah Gadang Minang Kabau Padang Panjang.
disini merupakan Pusat dokumentasi & Informasi kebudayaan Minang Kabau.


Ayahanda Tuan Hj Mahayudin & Bonda Hjh Selamah
gambar di Rumah Gadang Minang Kabau



wah.. sempat lagi posing dengan wife(Liza)
Gambar Dirumah Gadang Minang Kabau


Dihadapan Perkarangan Rumah Gadang Minang Kabau



baju pengantin Minang Kabau
rp 30 000 (RM12) sewa untuk tetamu mencuba memakai baju pengantin minang Kabau ini.


ade gaya orang Minang Tak? hehe..



tu dia siap dapat bersanding lagi dengan Wife buat kali ke 2.
adat seperti ini masih lagi diguna pakai oleh orang minang kat Padang ni.

selepas melawat Rumah Gadang Minang Kabau Kami Terus Ke Hotel Penginapan di Bukit Tinggi kira-kira 1 jam perjalanan dari Padang Panjang.


dalam perjalanan ke Bukit Tinggi Kami sempat singgah di kedai sulaman minang. Di sini mereka menjual kain & baju sulaman juga terdapat baju batik,kain batik Minang.
kami sampai di hotel penginapan pada pukul 5.30 ptg (waktu malaysia)
inilah menu kami pada sebelah malam. menunya hampir sama seperti siangnya.

sebelum kami sampai ke restauran ini hidangan telah pun dihidang, hanya menanti ketibaan kami sahaja.. emm saya memilih menu ayam goreng sahaja kerana tidak serasi lagi dengan perubahan lauk-pauk di sana.


oo lupa siang tadi kami sempat singgah di kedai Linduang Bulan
kedai ini turut menjual kain baju sulaman dan kain & baju batik


emm ok.. nantikan sambunganye.. nanti ada kelapangan saya akan sambung semula lawatan saya ke padang Indonesia ok..

13 comments:

  1. bz ckit tak sempat nak update semua hehe..

    ReplyDelete
  2. Salam cikgu..Tok4 Mahayudin tu ayahnda cikgu ka?..kawan kerap lah dulu kerumah dia atas urusan kerja..selalu bawa balik buah sukun yang yang belakang rumoh te..

    ReplyDelete
  3. relevan.. yaah mat giteh yeh..la mat skang aok duk mane weh? skang keje mane weh?

    ReplyDelete
  4. Kwn ander kat Jerantut lagi..keje kwn melilau jer kat tengoh2 bandor tu..

    ReplyDelete
  5. relevan- melilau2 tak jumpe kaeh ker? hehe

    ReplyDelete
  6. wah...bestnye kau leh p padang.bila nak mai padang besar perlis lak.? first time tengok bini kau. cute le..bile nak bertiga ni?

    ReplyDelete
  7. salam..
    nie pergi dengan travel agency atau sendiri?

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com


    Wassalam

    ReplyDelete

Gunakan akal dan budi untuk menulis. Terima Kasih Tuan..

About Me

Followers